Woningaanpassing

CODE IB 190405 Jojon
PROJECT Woningaanpassing
KOSTEN 2.309.250 ( € 208,- )
SPONSOR wordt gezocht

Jojon is een jongen van 12 jaar oud die in behandeling is bij Marieke de Wit.

Hij leek gezond tot aan zijn derde jaar, maar vanaf dat moment viel hij regelmatig. Rond zijn zesde jaar kon hij wanneer hij gevallen was niet meer zelfstandig opstaan. Intussen kan hij niet meer lopen en is hij rolstoelgebonden. De diagnose luidt Progressieve Musculaire Dystrofie. Zijn mogelijkheden nemen af en de prognose is dat zijn functioneren steeds meer achteruit zal gaan. Geen operatie of medicijnen zal de progressie uiteindelijk tegen kunnen gaan. Met behulp van fysiotherapie wordt geprobeerd zijn functioneren zo goed als mogelijk te onderhouden en te stabiliseren. Een belangrijk doel van De Wit is dan ook zo veel mogelijk stabiliseren. Verder wordt geprobeerd zijn kwaliteit van leven te verbeteren door hem aktiviteiten aan te bieden, een passende tijdsbesteding te zoeken, en uitstapjes te organiseren zoals gaan zwemmen, naar het strand gaan en met vriendjes spelen op het revalidatie centrum.

Marieke de Wit heeft hem voorgedragen voor woningaanpassing. Hij woont alleen met zijn moeder, nadat zijn vader is overleden. Zij moeten leven van een heel klein inkomen. Zijn slaapkamer en de kamar mandi (toilet en badkamer) waren onbereikbaar voor hem met een rolstoel vanwege een verhoging en deuren die te smal waren.

Hierdoor was hij volledig afhankelijk van anderen, met name van zijn moeder. Aangezien Jojon al 12 jaar is wordt het tillen en verplaasten van hem steeds zwaarder voor zijn moeder. Bovendien krijgt Jojon steeds meer behoefte aan privacy, met name in de badkamer. Ten behoeve van de woningaanpassing is er een plan opgesteld waarbij toegang tot de verschillende vertrekken zelfstandig mogelijk zou worden. Dit betekende het geleidelijk aan ophogen van ‘de veranda’, het verbreden van de deuren en bediening op rolstoelhoogte.

Ten behoeve van zelfstandiger functioneren in de kamar mandi is het interieur zo aangepast dat Jojon met een verrijdbare badstoel zich zelf kan wassen en helpen bij sanitaire handelingen. Bovendien is de badkamer zo afgewerkt dat deze (beter) bestand is tegen vocht en schimmel. Na de aanpassing kan Jojon zich nu zelfstandig bewegen en is hij ook ADL-zelfstandiger.

nl_NLDutch